10 boeken die je aan het denken zetten

Ben je op zoek naar boeken die je aan het denken zetten? Wellicht ben je op zoek naar een bijzonder boek om aan iemand cadeau te doen of wil je zelf graag een boek met diepgang lezen. Hieronder vind je een aantal boeken die je aan het denken zetten.

10 boeken die je aan het denken zetten op een rij

Soms lees je een boek waardoor je de kleine dingen in het leven meer gaat waarderen, ondanks alle tegenslag die er kan zijn. Het zijn boeken die je aan het denken zetten en je inspireren. Hieronder vind je een aantal van dat soort boeken. 10 boeken die je aan het denken zetten.

De keuze Edith Eger

1. De keuze, Edith Eger

Edith Eva Eger was zestien jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Haar onverschrokkenheid hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd.

In De keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen.

Edith Eva Eger is nu negentig en danst nog altijd. Haar indrukwekkende en belangrijke verhaal is een inspiratie voor iedereen.

Yeva's dagboek

2. Yeva’s dagboek

Yeva’s dagboek is het indrukwekkende verhaal van de twaalfjarige Yeva Skaljetska, die met haar oma Oekraïne ontvluchtte toen hun huis in Charkov verwoest werd door een Russisch bombardement.

Yeva’s dagboek vertelt het aangrijpende verhaal van de twaalfjarige Yeva Skaljetska, die uit Oekraïne moet vluchten als Rusland haar land binnen­ valt. Als ze op een vroege ochtend in maart wakker wordt van het geluid van geweerschoten, weet ze dat haar huis in Charkiv niet meer veilig is. In de vochtige, kleine kelder waar ze met haar oma moet schuilen, besluit ze haar verhaal op te schrijven.

In een aangrijpend verslag, aangevuld met foto’s, fragmenten uit de berichten tussen Yeva en haar vrienden en kranten­ koppen uit de hele wereld, volgen we Yeva op haar reis van Charkiv naar Dublin. Yeva’s dagboek is het indrukwekkende en ontroerende ver­ slag van een vlucht, de verschrikkingen van de oorlog, de angst, wanhoop en opluchting, allemaal door de opmerkzame ogen van een kind.

Dag lieverd, tot zo

3. Dag lieverd, tot zo, Nadja Ensink-Teich

Met de geboorte van Fleur lacht het geluk Nadja en Jeroen toe. Maar hun leven verandert plotseling als Jeroen de geboortekaartjes op de post gaat doen. Op nog geen vijf meter van hun voordeur in Londen wordt hij door een wildvreemde doodgestoken.

Bekijk ook:  De boeken van James Clavell, de meesterverteller over het Verre Oosten

Na twee jaar diep verdriet besluit Nadja met Fleur door Azië te trekken – een allesveranderende roadtrip waarin ze leert wat rouw écht is en opnieuw ontdekt hoe mooi het leven kan zijn.

Dag lieverd, tot zo is een hartverscheurend verslag van liefhebben en loslaten. Nadja beschrijft openhartig hoe ze na een ondenkbaar verlies de kracht herwon om haar nieuwe leven te omarmen, weer te durven dromen en de weg naar geluk te vinden.

Boek Malala Yousafzai

4. Wij zijn gevlucht, Malala Yousafzai

‘Wij zijn gevlucht’ van Malala Yousafzai is een indringend boek met persoonlijke verhalen van vluchtelingen. Malala Yousafzai vertelt over haar eigen ervaringen als vluchteling, en deelt ze de verhalen van de moedige jonge vrouwen die ze tijdens haar reizen heeft ontmoet. Vrouwen die hun gemeenschap, hun familie, en hun thuis zijn kwijtgeraakt en een nieuw leven op moeten bouwen. Ze komen uit conflictgebieden als Colombia, Guatemala, Syrië, Jemen en Congo. Zo vertelt Ayida uit Myanmar haar verhaal, die moest vluchten vanwege het geweld tegen de Rohingya. Najla behoort tot de Yezidi-minderheid in Irak en werd gevangen genomen door IS, maar gelukkig wist ze te ontsnappen. Hoopvol, eerlijk en levensecht: dit boek geeft jonge vluchtelingen een stem. Met een voorwoord van balletdanseres en WarChild ambassadeur Michaela DePrince.

5. Licht in de tunnel, Marc de Hond

‘We wachten niet tot het licht aan het einde aan de tunnel, maar we hangen zelf de lampjes op.’

Toen Marc de Hond eind 2018 hoorde dat hij ziek was, besefte hij dat er een grote kans was dat hij zijn kinderen niet groot zou zien worden. Hij besloot een dagboek te gaan bijhouden. Het werd een periode van veel slecht nieuws en donkere momenten. Maar hij en zijn gezin traden ook de moeilijke momenten met optimisme en humor tegemoet. De lampjes in de tunnel waren het bijzondere huwelijksaanzoek in Carré tijdens de eerste chemo, het afscheidsfeest voor zijn blaas die verwijderd moest worden, de pretparkbezoeken met de kinderen op goede dagen en het huwelijksfeest toen Marc en zijn vrouw Remona al wisten dat hij niet meer beter zou worden, maar dat geheim hielden voor hun gasten.

Alleen, Tim Voors

6. Alleen, Tim Voors

Waarom verlaat een vader zijn gezin om zes maanden lang alleen 4286 kilometer dwars door Amerika te lopen? Tim Voors beschrijft zijn voettocht over de Pacific Crest Trail van Mexico naar Canada. Tijdens zijn tocht door de bergen ondergaat Tim intense angst, ervaart hij dat pijn ook voldoening kan geven, leert hij te genieten van alleen-zijn en wordt het eindelijk leeg in zijn hoofd. Hij ontwikkelt een hartstochtelijke romance met de wildernis, maakt nieuwe vrienden en moet zich constant aanpassen aan de onvoorspelbaarheid van het weer en de natuur. Tim Voors neemt je mee door de fysieke, mentale en spirituele fases van deze lange tocht door de wildernis. Klim in zijn rugzak en leer dat alleen-zijn je heel veel kan opleveren en een burn-out kan voorkomen.

Vlinderslag Yusra Mardini

7. Vlinderslag, Yusra Mardini

In Vlinderslag van vluchtelinge Yusra Mardini vertelt de olympische zwemster over haar vlucht uit Syrië. Wanneer de veertienjarige Yusra beseft dat de rubberboot, waarin ze samen met achttien andere vluchtelingen zit, langzaam zinkt, twijfelt ze geen seconde. Ze springt overboord en begint met hulp van haar zus de boot te trekken. Na een drie uur durend gevecht met de golven bereiken ze de Griekse kust. Puur op doorzettingsvermogen en wilskracht vervolgt ze haar levensgevaarlijke tocht dwars door Europa, naar Duitsland. Daar richt ze zich op haar olympische droom. Vlinderslag is Yusra Mardini’s ongelooflijke verhaal, van haar jeugd in Syrië tot de Olympische Spelen en haar functie als UNHCR Goodwill Ambassador. In het huidige politieke klimaat is Vlinderslag niet alleen een inspirerend maar ook een urgent verhaal.

De knikkers van Qadir

8. De knikkers van Qadir, Qadir Nadery met Leo Bormans

‘We hebben geen kaart, geen kompas, geen plattegrond. Ik weet niet waar ik heen ga. Ik weet alleen waarvoor ik op de loop ben: voor de wolven en hun dorst naar bloed, ik hoor ze huilen achter de bergen. Ze woelen de aarde om op de plek waar twee bliksemschichten elkaar troffen. Diamant zou er liggen. Maar wij hebben alleen weet van gestold bloed in droge aarde.’

Bekijk ook:  De 25 populairste kinderboeken van 2024

De jonge Qadir groeit op in een klein dorp in Afghanistan met de droomverhalen van zijn moeder en de wilskracht van een vader die van geen wijken wil weten. Zijn enige bezit: acht knikkers. Alles ademt oorlog. Overal sterven dierbare mensen. Qadir houdt zich overeind door te werken voor de internationale troepen die zijn land komen bevrijden. Tot ook hij, achtervolgd door de taliban, met vrouw en kinderen moet vluchten voor het geweld. Over de bergen en over de zee. Na drie maanden belanden ze in Europa. Maar de Grote Portier laat hen niet binnen. Stuk voor stuk verliest Qadir de rinkelende knikkers van zijn leven. En toch is er hoop.

Geheugen survivalgids

9. Geheugen survivalgids, Boris Nikolai Konrad

Heb je ook het gevoel dat je hoofd helemaal vol zit? Dat je moeite hebt je te concentreren? Wil je weer controle over je geheugen hebben? Veel mensen voelen zich geestelijk overbelast. Hun hoofd raakt vol met onrustige gedachten, ze slapen slechter, vergeten vaker iets en daardoor neemt de stress toe. Hoe creëer je meer rust en ruimte in je hoofd, zodat je geest kan ontspannen en je geheugen verbetert?

In Geheugensurvivalgids reikt neurowetenschapper Boris Konrad je een overlevingspakket aan met tips, trucs en technieken waarmee je niet alleen je geheugen gezond houdt, maar het ook verdiept en vergroot, zodat je meer rust en ruimte ervaart.

Ziek gelukkig

10. Ziek gelukkig, Ruud ten Wolde

Ruud heeft het allemaal voor elkaar: een gewilde baan bij de televisie, een mooi huis in Amsterdam, een leuke relatie, twee Instagrammable katten en een fijn sociaal leven. O ja, en hij heeft kanker. Voor de derde keer. Ondanks zijn ziekte weet hij toch geluk te vinden in zijn leven. Hoe doet hij dat?

In Ziek gelukkig deelt Ruud zijn ervaringen over ziek en gezond zijn, soms pijnlijk en ontroerend, maar bovenal positief en vol levenslust, op zijn eigen onnavolgbare wijze. Hij vertelt wat hij geleerd heeft door zijn ziekte zodat ook jij geluk kunt vinden, wat je omstandigheden ook zijn.

Welk boek heeft jou echt aan het denken gezet? Laat hieronder de titel achter om anderen te tippen.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *