Boekentip van de week – 30

Deze week een non-fictieboek als tip van de week. De naam Sandra van Beek zal je wellicht niet bekend in de oren klinken als auteur. Als filmjournaliste heeft ze meer bekendheid opgedaan. Een van haar bijzondere researchonderwerpen heeft echter geleid tot een bijzonder boek. Deze titel raden we zeker aan voor iedereen die interesse heeft in recente geschiedenis en graag leest. Onze boekentip voor week 30.

De geschiedenis van het dagboek

Heb jij je weleens afgevraagd hoe het voor Otto Frank moet zijn geweest om het dagboek van zijn dochter Anne te ontvangen? Naar verluidt noemde Miep Gies het de erfenis van zijn kind toen ze het aan de vader overhandigde. Het was ook zijn redding, zei een vriend die besefte hoe diep Otto Frank was geraakt door de oorlog. Toen hij sprak over de papieren die in het achterhuis waren gevonden, voelde hij zich gesterkt door de vele positieve reacties. Otto Frank besloot de erfenis te delen. Inmiddels is het meer dan 75 jaar geleden dat ‘Het Achterhuis’ verscheen, op 25 juni 1947. Ook haar vader kon niet vermoeden dat het verhaal van een jong Joods meisje miljoenen zou raken. Het boek zou wereldwijd worden verspreid. Het dagboek en de reacties daarop gaven Otto Frank weer een reden om te leven.

Voor het eerst is de geschiedenis van ‘Het Achterhuis’ volledig vastgelegd aan de hand van het leven van Otto Frank. Stap voor stap en omlijst met brieven waaruit details blijken die nog niet eerder waren onthuld, kun je in dit boek lezen hoe de aantekeningen van Anne Frank van een eerste eenvoudige Nederlandse uitgave tot wereldwijde publicatie hebben geleid. Ook werd haar leven via Broadway in films overal ter wereld getoond. Miljoenen toeristen hebben inmiddels het Anne Frank-huis bezocht. In het boek vind je ook de dilemma’s waarvoor Otto Frank zich zal gesteld. Moest hij de vroeg seksuele gevoelens waarover zijn dochter schreef, verwijderen uit het dagboek in een tijd dat deze wellicht niet zouden worden begrepen. Hij koos ervoor, maar vernietigde de gegevens niet, zodat nadien in nieuwere uitgaven ook dit deel van het leven van Anne kon worden gedeeld.

Wie is Sandra van Beek?

Na de school voor journalistiek werd Sandra A.M. van Beek(1952) freelance (film)journalist voor diverse kranten en tijdschriften. Haar hart lag vooral bij research, wat ze met regelmaat deed voor documentaires en films. Eerder was ze betrokken bij een documentaire over het leven van Otto Frank. Hieruit kwam dit boek over de geschiedenis van het dagboek van Anne Frank voort.

Bekijk ook:  Boekentip van de week - 35

Heb jij dit boek al gelezen en wil je je mening delen? Of heb je een soortgelijke tip voor ons? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Bekijk ook: Boeken over Anne Frank

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *