De boeken van Jeroen Windmeijer, een onderschat talent?

Ben jij een fan van de fact-fiction van Dan Brown? Hou je van de indringende manier van schrijven van iemand als Umberto Eco? Dan is het beslist aan te raden om de boeken van Jeroen Windmeijer een keer te proberen. Hieronder vind je de boeken van Jeroen Windmeijer op volgorde en lichtten we twee van zijn boeken uit: het beste boek van Jeroen Windmeijer en zijn nieuwste boek.

De Nederlandse Dan Brown

Het oeuvre van deze Nederlandse schrijver is nog niet uitgebreid,  maar zijn fans genieten steeds weer van die verhalen waarvan je toch telkens weer denkt: ‘Zo zou het ook echt gebeurd kunnen zijn.’ Er zijn ook kritische lezers die vinden dat Windmeijer te veel heeft overgenomen van zijn grote voorbeeld Dan Brown. Er zijn uiteraard mindere schrijvers wiens voetsporen je kan volgen. Het nieuwste boek van Jeroen Windmeijer heet ‘De stenen goden’ en is uitgekomen in maart van dit jaar. Wellicht dat een recensie hier snel zal volgen. Hieronder meer over Jeroen Windmeijer zelf en zijn boeken.

Boeken Jeroen Windmeijer

Wie is Jeroen Windmeijer?

Jeroen Windmeijer werd op 19 april 1969 geboren in Delft en groeide op in Pijnacker. Na het gymnasium begon hij een studie wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Hij koos daarna na de propedeuse voor culturele antropologie en sociologie van niet-westerse samenlevingen. Ten behoeve van zijn afstudeeropdracht leefde hij 6 maanden bij de Boliviaanse indianen in de buurt van het Titicacameer op 4.000 meter hoogte.

Om te promoveren ging hij 14 maanden wonen in de hooglanden van Ecuador bij een plaatselijke indianenstam.  Zijn proefschrift werd later als non-fiction in aangepaste vorm uitgebracht. Voor zijn werk als onderwijzer volgde hij nog een postdoctorale lerarenopleiding Godsdienst. Hij werkte in totaal 8 jaar in het onderwijs maar bleef in die tijd ook gids voor reisorganisatie Djoser in  Midden- en Zuid-Amerika en Egypte. In 2015 verscheen zijn eerste boek: Het Petrusmysterie. De schrijver is niet alleen populair in ons land, een aantal boeken zijn vertaald. Daartoe behoort ook een Engelse vertaling en dat is uiteraard een compliment voor iedere auteur.

Bekijk ook:  De boeken van Diney Costeloe op volgorde

Wat kan je verwachten van de romans van Jeroen Windmeijer?

De romans van Windmeijer beginnen meteen in de vierde versnelling en dat tempo blijft gehandhaafd gedurende het gehele boek. Door zijn reiservaring en contacten met exotische volkeren krijg je gloedvolle beschrijvingen van mooie of in ieder geval interessante streken. Maar ook Nederland wordt beslist niet vergeten. In een aantal romans speelt Leiden en de plaatselijke universiteit een hoofdrol. Windmeijer schrijft kort en bondig en ieder hoofdstuk lijkt een thriller op zich met een cliffhanger waardoor je blijft lezen. De afwisseling tussen feiten en fictie is in balans en de auteur gaat nergens over de schreef door te ver van de realiteit te komen. Het literaire gehalte is wellicht niet erg hoog, maar op vakantie of als ontspanning zijn de boeken voor iedereen geschikt.

De volgorde van de boeken van Jeroen Windmeijer

Iedere roman kan ook op zich worden gelezen, hoewel het prettiger is om gewoon te beginnen bij het eerste deel van de series. De categorie algemeen zijn afzonderlijke romans.

Algemene boeken van Jeroen Windmeijer

Serie Peter de Haan op volgorde

Het beste boek van Jeroen Windmeijer

Op zoek naar het beste boek van Jeroen Windmeijer? Hieronder onze tip!

Het beste boek van Jeroen Windmeijer

Het Petrusmysterie

Dit was het eerste boek van Windmeijer en de nieuwe uitgave is geheel herzien. Peter de Haan is archeoloog en doceert aan de Universiteit van Leiden. Op het moment dat hij bezoek heeft van geschiedenisstudente Judith Cherev, wordt hij gebeld door een collega, die hem vraagt onmiddellijk naar een opgraving in Leiden te komen vanwege een ongelooflijke ontdekking. Het gesprek over de promotie-opdracht van Judith wordt onderbroken en zij gaat mee naar de opgraving. Ze zijn echter te laat. Bij de opgraving vinden ze het lichaam van de beller met daarbij een Romeins viziermasker. Maar er is ook een kistje geweest met daarin documenten. Als hij duo op zoek gaat naar de documenten wordt duidelijk dat ze niet de enige zijn en dat bepaalde groepen meedogenloos te werk gaan om eeuwenoude geheimen te bewaren. Is er immers wel bewijs dat Petrus inderdaad in Rome is gebleven en gestorven? En wat als hij documenten heeft achtergelaten die een heel ander verhaal vertellen dan de Bijbel?

Recensie Het Petrus mysterie

Het boek zit goed in elkaar en leest prettig. In eerste instantie lijkt Peter de Haan best veel op de Robert Langdon, de professor uit de boeken van Dan Brown. Maar na enige tijd krijgt hij een eigen karakter en toont zich een echte Nederlander. Een punt van kritiek, dat  meerdere lezers hebben geuit, is dat het slot nogal abrupt en plotseling is. Er ontstaat daardoor een zekere teleurstelling en behoefte aan meer. Dat is inmiddels mogelijk door de overige boeken van de schrijver.

Bekijk ook:  Wat jij niet ziet door Sarah Pinborough - recensie

Het nieuwste boek van Jeroen Windmeijer

De stenen goden

Het nieuwste boek van Jeroen Windmeijer is in maart 2022 uitgebracht. Het speelt zich af op twee locaties: Paaseiland en Middelburg. Op het mysterieuze Paaseiland doet een Zeeuwse student onderzoek naar de bekende moais, de stenen beelden. Ook vandaag de dag is er nog steeds een verborgen strijd op het eiland over de oorsprong van de beelden. Het lijkt uit de hand te lopen als er een slachtoffer valt. Tegelijkertijd wordt er in Middelburg een tentoonstelling voorbereid over de beelden van Paaseiland. Een kunstenaar van het eiland heeft opdracht gekregen een nieuwe moai te maken als spektakelstuk voor de exhibitie. Maar plotseling wordt er een beeld opgegraven in een gehucht nabij het Zeeuwse stadje. Ook hier vallen slachtoffers. Het waarom is een groot raadsel.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een antwoord