De schijfwereld van Terry Pratchett: alle boeken op volgorde

De fantasy-boeken van Terry Pratchett zijn internationaal bekend. Hij schreef meer dan 40 boeken over de schijfwereld, een fantasiewereld die hij zelf verzon. Wie was Terry Pratchett eigenlijk en wat houdt de schijfwereld in? Wij vertellen het je en stelden een lijst samen met alle boeken van Terry Pratchett op volgorde. Verder lichten we het eerste en het laatste boek van de reeks kort uit.

Wat is de schijfwereld van Terry Pratchett?

De schijfwereld (discworld) is een platte schijf die door vier enorme olifanten wordt gedragen. De olifanten staan op de rug van een schildpad met de naam A’Tuin. Ooit was er een 5e olifant maar die is gevallen. Er draait een kleine zon om de gigantische schildpad heen en telkens moet een olifant een poot omhoog doen om de zon te laten passeren. Waar A’Tuin naar op weg is bij zijn zwemtocht door het heelal, weet niemand. Er zijn twee theorieën: de ene zegt dat hij op zoek is naar een wijfje (big bang), de andere dat hij gewoon eeuwig door zal zwemmen (steady-state). Schijfwereld is bewoond, er leven  mensen maar ook veel andere wezens zoals tovenaars, trollen, orks, kabouters en nog veel meer. De wereld staat bol van de toverij. Als je het voorgaande met een glimlach hebt gelezen, is de absurdistische fantasy van Terry Pratchett wellicht ook aan jou besteed.

Schijfwereld boeken Terry Pratchett

Wie was Terry Pratchett?

Terry Pratchett werd in 1948 geboren in Beaconsfield, Engeland. Op 13 jarige leeftijd schreef hij een artikel voor de schoonkrant dat 2 jaar later ook landelijk werd gepubliceerd.

Hij deed een staatsexamen journalistiek en ging in dienst bij het Nationale Britse Energiebedrijf en was daar enige jaren de woordvoerder voor kernenergie. Zijn eerste boek verscheen in 1976 maar was al veel eerder geschreven. De serie schijfwereld begon in 1983 en werd meteen een succes. Daarna richtte Pratchett zich geheel op het schrijven. Hij overleed in 2015 aan de gevolgen van een zeldzame vorm van Alzheimer. Er zijn tot op heden bijna 100 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht en ze zijn in vele talen vertaald. Dat vertalen is overigens geen sinecure. Er staan enorm veel woordgrapjes in ieder boek en verwijzingen naar hedendaagse  of historische gebeurtenissen. Er worden ook vandaag de dag nog steeds vondsten in de boeken gedaan die tot dusverre onopgemerkt waren gebleven. In Groot-Brittannië zijn er diverse genootschappen die daarvoor de boeken blijven afspeuren.

Bekijk ook:  Sofia Caspari: boeken om echt bij weg te dromen

Schijfwereld: de boeken van Terry Pratchett op volgorde

Hieronder vind je een chronologisch overzicht van de 41 boeken over Schijfwereld.

  1. De kleur van toverij – The colour of magic
  2. Dat wonderbare licht – The light fantastic
  3. Meidezeggenschap – Equal rites
  4. Dunne Hein – Mort
  5. Betoverkind – Sourcery
  6. De Plaagzusters – Wyrd sisters
  7. Pyramides – Pyramids
  8. Wacht! Wacht! – Guards! Guards!
  9. Faust/Erik – Eric
  10. Rollende prenten – Moving pictures
  11. Maaierstijd – Reaper man
  12. Heksen in de lucht – Witches abroad
  13. Kleingoderij – Small gods
  14. Edele heren en dames – Lords and ladies
  15. Te wapen – Men at arms
  16. Zieltonen – Soul music
  17. Interessante tijden – Interesting times
  18. Maskerade – Maskerade
  19. Lemen voeten – Feet of clay
  20. Berevaar – Hogfather
  21. Houzee! – Jingo
  22. Het jongste werelddeel – The last continent
  23. Pluk de strot – Carpe jugulum
  24. De vijfde olifant – The fifth elephant
  25. De waarheid – The truth
  26. De dief van tijd – Thief of time
  27. The last hero (alleen Engelstalig beschikbaar)
  28. Mirakelse Maurits en zijn gestudeerde knaagdieren – The amazing Maurice and his educated rodents
  29. De nachtwacht – Night watch
  30. De vrijgemaakte Ortjes – The Wee Free Men
  31. Monsterlijk regiment – Monstrous regiment
  32. Een hoed van lucht – A hat full of sky
  33. Posterijen – Going postal
  34. Bam! – Thud!
  35. Wintersmid – Wintersmith
  36. Geld moet wapperen – Making money
  37. Academische boys – Unseen academicals
  38. Ik ga in middernacht – I shall wear midnight
  39. Snuif – Snuff
  40. Op stoom – Raising steam
  41. De herderskroon – The shepherd’s crown

Moet je de boeken van Terry Pratchett op volgorde lezen?

In principe kan je alle delen ook afzonderlijk lezen. In een aantal boeken komen dezelfde personages voor en soms is er zelfs interactie. Bekende figuren in de romans zijn onder meer tovenaar Rinzwind, de heksen Ootje Nak en Opoe Wedesmeer en het altijd stuntelende gezelschap van tovenaars. Indien je op chronologische volgorde leest, leer je de hoofdpersonen uiteraard een beetje beter kennen, maar dat is geen noodzaak. Uiteraard moet je houden van stijl van Pratchett om je door de 41 exemplaren van de Schijfwereld heen te lezen. De boeken zijn nooit erg dik, maar beslist zeer bondig.

Waar draait het allemaal om?

Er zijn twee lagen in ieder boek van de schijfwereld. De eerste laag is een fantasy-verhaal vol absurdistische humor. Het is allemaal onmogelijk wat er gebeurt en vaak wordt dat nog eens flink aangedikt ook. Zoals gezegd is de dichtheid van de woordgrapjes enorm en al kan je daar met name van genieten als je de Engelse taal goed beheerst, ook in de Nederlandse vertaling zit het wel goed. Daarnaast zijn er de verwijzingen naar de echte wereld die wij kennen. In die tweede laag zit een flinke lading maatschappijkritiek verborgen. Deze mag je echter ook compleet negeren en je uitsluitend laten vermaken met de grappen en grollen op Schijfwereld.

Bekijk ook:  Wie is Elena Ferrante en is de serie een aanrader?

Schijfwereld deel 1: De kleur van toverij

Hoe beschrijf je een boek met een absurde inhoud? In de eerste roman krijgen we een eerste indruk van de Schijfwereld. Door de ogen van de sullige tovenaar Rinzwind zien we de hoofdstad van de wereld: Ankh-Meurbork. Het is een bijzondere tijd voor de stad want de voordelen van de brandverzekering worden ontdekt, tenminste door hen die de fik erin steken. De wereld wordt ook bezocht door de bijzonder naïeve toerist Tweebloesem. Op de Schijfwereld wordt echter korte metten gemaakt met toeristen, al dan niet naïef. Maar Tweebloesem heeft een bagagekist bij zich. Een bijzonder geval met vele pootjes en een stem. Deze heeft er een dagtaak aan om Tweebloesem uit de problemen te houden maar doet dat zo snel en efficiënt dat zelfs het geteisem op deze wereld er respect voor krijgt.

Het laatste boek van Terry Pratchett: De herderskroon

De herderskroon laatste boek Terry Pratchett

Pratchett wist dat hij niet lang te leven meer had toen hij dit 41e deel van de serie schreef en hij lijkt ook in het boek afscheid te nemen van zijn lezers op de bekend humoristische wijze. Dit is het vijfde boek waarin de heks van de heuvels de hoofdrol speelt: Tiffanie Verweerd. Net als in de andere boeken heeft ze het eigenlijk al druk genoeg met het oplossen van de vaak opzienbarende problemen van de gewone mensen. Maar in deze tijd dient ze ook haar mede-heksen bij te staan. Een groep van kwaadwillende sprookjesfiguren wil de Schijfwereld binnenvallen. Alleen Tiffanie en de stam van ‘Vrije Ortjes’ kunnen een invasie voorkomen. De vrije Ortjes dragen kilts en spreken in de Nederlandse versie met een onbegrijpelijk Schots accent. Maar blijft er zo nog wel tijd over voor Tiffanie zelf? Er zijn heel duidelijke verwijzingen naar Tolkien’s Ring. Maar ook die had immers meerdere lagen.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *