Kikker is verliefd! – recensie van het boekje van Max Velthuijs

Ken jij het boekje Kikker is verliefd! al? Het is een heerlijk boekje voor peuters en kleuters. Op deze pagina vind je een recensie van Kikker is verliefd! Zo lees je meer over het taalgebruik in dit boekje en over de boodschap van het verhaal.

Algemene gegevens Kikker is verliefd!

  • Titel: Kikker is verliefd
  • Auteur: Max Velthuijs
  • Uitgeverij: Uitgeverij Leopold bv, Amsterdam
  • Jaar van uitgave (1e druk): 1989

Samenvatting Kikker is verliefd!

Kikker voelt zich vreemd. Hij loopt rond of hij droomt. Varkentje vraagt aan hem of hij zich eigenlijk wel lekker voelt. Kikker zegt verbaasd dat hij moet lachen en huilen tegelijk. Zijn hartje doet boem-boem. Een verkoudheid, denkt Varkentje. Dan komt Kikker bij Haas. Hij heeft er echt verstand van en pakt er een boek bij. Kikker is verliefd!

Varkentje is de eerste die het mag weten. Die vraagt: Op wie ben je dan verliefd? Kikker denkt na. Dan weet hij het. Hij is verliefd op Eend. Hij brengt stilletjes cadeautjes bij Eend, want hij is te verlegen om te vertellen dat hij verliefd op haar is. Eend weet niet van wie ze de cadeautjes krijgt. Hij wil Eend laten zien dat hij gek op haar is. Daarom wil hij het wereldrecord hoogspringen gaan verbeteren. Dan valt hij! Eend komt hem helpen. Dan zegt Eend dat ze van hem houdt. Kikker houdt ook van haar.

De schrijver sluit af met:

‘Een kikker en een eend – groen en wit. Liefde kent geen grenzen.’

Het boek ‘Kikker is verliefd’ is bekroond met een Zilveren Griffel. Dan kunnen we toch behoorlijk wat verwachten van een boek. Of niet? We zullen het eens bekijken.

Recensie Kikker is verliefd!

In deze recensie van Kikker is verliefd! gaan we kort in op de bruikbaarheid van dit boekje voor peuters en kleuters.

Bekijk ook:  De zeven zussen: volgorde en recensie deel 1

Hoe is het taalgebruik?

Het taalgebruik is goed. De schrijver gebruikt woorden die moeilijk zijn voor de kinderen, terwijl het toch niet onbegrijpelijk wordt, omdat hij het in een goede context zet. Twee voorbeelden:

  • Kikker zegt dat zijn hart ‘boem-boem’ doet, dan reageert Haas met ‘je hebt een versnelde hartslag’.
  • Er komt een uitdrukking aan bod: ‘De moed zinkt hem in de schoenen.’ Direct daarna wordt verteld dat Kikker er snel vandoor gaat.. De kinderen kunnen dit makkelijk begrijpen, omdat het ongemerkt al is uitgelegd.

Het boek is in vrij directe taal geschreven. Het heeft de goede lengte voor jonge kinderen. Er zijn geen al te lange zinnen gebruikt, maar het is ook weer niet onder niveau geschreven.

Spreekt het onderwerp kinderen aan?

Het onderwerp spreekt de kinderen aan, het speelt in op hun belevingswereld. Ik weet zeker dat er een paar kinderen na het horen van dit verhaal ook ‘verliefd’ zijn. De gevoelens worden goed beschreven, Kikker moet lachen, maar ook huilen en zijn hart doet boem-boem. Er worden ook karakters verwerkt in dit boek. Zo kom je erachter dat Kikker heel verlegen is en Eend is zorgzaam. Er worden verschillende stemmingen beschreven. Eend is blij, Kikker is verdrietig en blij tegelijk.

Zit er een boodschap in het verhaal?

Ik vind het heel mooi dat de schrijver ook een soort boodschap in zijn verhaal verwerkt. Zo is er het stukje dat Kikker gaat bedenken op wie hij verliefd is:

“Ja, op wie? Daar heeft Kikker nog niet over nagedacht.
‘Ik weet het al,’ zegt hij na een poosje. ‘Ik ben verliefd op die mooie, lieve, schattige Eend.’


 ‘Dat kan niet,’ zegt het Varkentje. ‘Een kikker kan niet verliefd zijn op een eend. Jij bent groen en zij is wit.’
Maar Kikker weet het zeker.”

De schrijver geeft hier iets mee: respecteer elkaar. Aan het eind van het boek komt hij hier zelfs nog op terug. ‘Een kikker en een eend – groen en wit. Liefde kent geen grenzen.’ Het is slechts een voorbeeld, maar het laat een kind al aanvoelen dat liefde als het goed is heel ruim is. Je kunt aan de hand van dit boekje ook uitleggen dat er respect is, en liefde. Want eigenlijk gaat liefde natuurlijk nog een stukje verder dan respect voor elkaar hebben.

Bekijk ook:  Recensie: De filosofie van een kat, John Gray

Voor welke leeftijd is dit boekje geschikt?

Dit boekje lees je doorgaans voor aan kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar.

Is het boek bruikbaar voor het onderwijs?

Zeker. Het is een goed boek. De kinderen kunnen hun woordenschat ermee verrijken. Ook is het goed als er een boodschap in het boek zit. In dit geval twee boodschappen, die wellicht nog wel verder uitgewerkt hadden kunnen worden, maar ze zitten erin. Het geeft de kinderen iets extra’s mee. Respect voor anderen, liefde kent geen grenzen. Vooral de eerste is een hele belangrijke voor kinderen. Niet alleen voor kinderen trouwens.

Daarbij is het erg bruikbaar voor het onderwijs, omdat je er allerlei dingen bij kunt knutselen. Denk aan werkjes rondom de verschillende thema’s, zoals dieren en verliefdheid.

Kortom: Kikker is verliefd, een verhaal voor kleuters met boeiende thema’s… De verwachtingen zijn niet teleurgesteld!

Kikker is verliefd!

Kikker is verliefd! is een handig boekje voor op school, maar ook een fijn boekje om te lezen met je eigen kinderen. Bovendien is het altijd een leuk idee voor kinderverjaardagen. Het boekje is geschikt voor kinderen van 2 tot 6 jaar.

Knutselwerkje bij het boekje

Je kunt de kinderen een kikkertje laten maken en daarbij mogen ze dan zelf nog een dier tekenen of knutselen wat wel eens een vriendinnetje voor hem zou kunnen zijn! Laat de kinderen na afloop elkaars keuzes beoordelen: waarom kozen ze voor dat dier? Wat vinden de anderen daarvan? Wellicht is het een idee om eerst zoveel mogelijk dieren op te noemen met de klas, omdat de meeste kinderen een van de dieren uit het boekje zullen nemen. Laat hen maar denken: een kikker en een spin, zou dat ook kunnen? Of een kikker en een vis?

Hier vind je de andere boekjes van Max Velthuijs.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *