7 leuke Sinterklaasboeken om voor te lezen

7 leuke Sinterklaasboeken om voor te lezen

Alles verandert en dat geldt ook voor tradities en nationale gewoontes. Het is niet te voorspellen hoe over 10 jaar het Sinterklaasfeest zal worden gevierd. Het is ook geen onderwerp om een discussie over te beginnen op een site die is bedoeld voor lezers. Juist voor de (voor)lezers hebben we een aantal boeken over Sint Nicolaas hieronder opgenomen met een korte beschrijving. We beschouwen deze als een mooie aanvulling op de kinderboeken die je wellicht al in je bezit hebt. Een gevarieerde lijst met 7 Sinterklaasboeken om voor te lezen.

1. Het Sinterklaasboek/Het Kerstboek

Sinterklaasboeken kerstboek om voor te lezen

Jaap ter Haar was een begenadigd verteller en liet dat onder andere zien in zijn kinderboeken. Hoewel het boek inmiddels decennia oud is, heeft het niets aan waarde ingeboet. In het Sinterklaasboek volgen we Otje en zijn zusje Nenny. Ze beleven het allemaal: de intocht, het zetten van de schoen, een ontmoeting met Sinterklaas in een warenhuis. En dan volgt de grote klapper: krijgt Otje op Sinterklaasavond het hondje dat hij zo graag wil?

Als Sinterklaas voorbij is, draai je het boek om en kun je het Kerstboek gaan (voor)lezen. Otje en Nenny verheugen zich op de gezellige kerstdagen, zeker als ze met hun vader mee mogen om een kerstboom uit te zoeken. Maar het is niet overal feestelijk. De moeder van hun vriendje Wibo is erg ziek en in het ziekenhuis opgenomen. De vader van Wibo is triest en heeft geen zin om kerstmis te vieren. Gaat dat goed komen?

2. Het Grote Sinterklaasboek

Het grote boek van Sinterklaas

In de periode rond het Sinterklaasfeest is het tijd om thuis van gezelligheid te genieten. In dit boek vind je een leuk voorleesverhaal, maar ook knutseltips om bijvoorbeeld een kleurige pieten-baret te maken. En wat dacht je van eenvoudige recepten voor lekkernijen zoals speculaas. Verder zit er ook nog eens een luister-cd bij met Sinterklaasverhalen. Van het Grote Sinterklaasboek zal je jarenlang plezier hebben.

3. Sinterklaasboek

Het sinterklaasboek voor peuters en kleuters

Marianne Busser heeft meer dan 400 boeken (boekjes) gemaakt en wel 1.000 liedjes geschreven, vooral bedoeld voor peuters en kleuters. Ook dit boek is erg geschikt om uit voor te lezen aan de jongsten. Het is op rijm geschreven en dat merken de luisteraartjes  al heel snel. De manier waarop veel ouders van nu denken over de wijze waarop het Sinterklaasverhaal moet worden gebracht, is veranderd. De gedichten in het Sinterklaasboek vormen een mooi en grappig uitgangspunt voor wat jij ook kiest aan uitleg over het kinderfeest bij uitstek.

4. Sinterklaas voor grote kinderen

Sinterklaasboek voor grote kinderen

Ze worden heel snel groot en krijgen de waarheid over Sinterklaas dan op enig moment te horen. Dat kan ook via dit boek van Chariva waarmee de Hilversumse schrijfster in 2015 debuteerde en waarmee ze de Hatze de Roos prijs won. Het vertelt over de Heilige Nicolaas, wie hij was en welke zaken aan hem worden toegeschreven. Het is een zachte landing voor kinderen die wellicht al een vermoeden hadden dat het verhaal niet helemaal kon kloppen. Een van de Sinterklaasboeken voor de wat oudere kinderen.

5. Klaas de Kat en het raadsel van Sinterklaas

Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas

Klaas de Kat heeft een fijn leven met zijn vrienden Mila en Max. Maar opeens merkt hij op een dag dat ze geen belangstelling voor hem meer hebben. Wat is er aan de hand en zal Klaas de Kat ontdekken waarom zijn vriendjes hem lijken te zijn vergeten? Het is een leuk boek waarin het Sinterklaasverhaal nu eens wordt bekeken door de ogen van een kat. Uiteraard zit er een opvoedkundig randje aan, want Mila en Max zijn plotseling wel erg gefocust op Sinterklaas. Als je op zoek bent naar leuke Sinterklaasboeken om voor te lezen, is dit zeker een goede tip.

6. Sint in de stad

Er is nu eenmaal het een en ander aan de hand met betrekking tot het Sinterklaasfeest. In dit boek legt Mireille de Vries-Numbi het uit aan de hand van een bezoek van Sinterklaas aan Blauwwaterland. Dit jaar besluit hij het heel anders te doen. Niet de verjaardag van de Sint wordt gevierd, maar die van Piet. Er zijn ook allerlei kleuren Piet bij Sinterklaas dit keer. Waarom dat zo is, wordt op een niet dramatische wijze uitgelegd. Wellicht een Sinterklaasboek dat jou aanspreekt?

7. Sinterklaas zonder baard

Sinterklaasboeken om voor te lezen

Het zal duidelijk zijn dat bij dit boek de luisteraars vanaf 5 jaar aan je lippen zullen hangen. Want stel je eens voor: Sinterklaas heeft genoeg van zijn baard. Hij vindt het te warm en denkt dat jonge kinderen er bang voor zijn. Dus wil hij er uitzien als een gewone, aardige man. De Pieten vinden het beslist geen goed idee en smeken hem om de baard dan pas na 5 december te scheren. Maar Sinterklaas zet zijn zin door.

Bekijk ook:  Top 10 kinderboeken van 2022

Sanne de Bakker heeft een bijzonder idee uitgewerkt in een Sinterklaasboek dat de moeite echt waard is en waarbij niet alleen kinderen willen weten hoe dit gaat aflopen.

Tip: Sinterklaasjournaal doeboek

Naast Sinterklaasboeken om voor te lezen zijn er ook allerlei leuke doe-boeken verkrijgbaar. Zit jouw kleintje ook elke avond aan de buis gekluisterd als Dieuwertje Blok het laatste nieuws over Sinterklaas brengt? Dan is dit doe-boek zeker een aanrader. Leuk als schoencadeautje!

Vier jij op 5 december pakjesavond met kinderen, dan weet je hoe zij naar dit feest toe kunnen leven. Maak de beleving compleet door er met je kind of kleinkind echt naartoe te leven. Sinterklaasboeken om voor te lezen zijn dan zeker een goed idee.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.

7 gedachten over “7 leuke Sinterklaasboeken om voor te lezen”

  1. Ik heb twee weken geleden klaas de kat meegemaakt reviewen. Echt super leuk. Daarnaast vind ik Dikkie Dik wacht op Sinterklaas ook erg leuk!

Geef een antwoord