Preston & Child, een bijzonder schrijversduo

Douglas Preston (1956) en Lincoln Child (1957) zijn een schrijversduo. Preston en Child hebben vrijwel alle boeken samen geschreven en slechts enkele boeken afzonderlijk van het totale oeuvre van 32 dat ze op hun naam hebben staan. Verder is bijzonder dat de boeken erg moeilijk in een bepaald genre kunnen worden geplaatst. Vaak wordt hun werk als techno-thrillers beschreven, maar er zijn ook altijd horror-elementen, sporen van sciencefiction en bovennatuurlijke gebeurtenissen. Waarschijnlijk geldt voor de romans van Preston en Child dat je ze meteen wil uitlezen of ze absoluut niet kan waarderen. Je moet bereid zijn om mee te gaan in de vaak wonderlijke wereld die het duo weet te creëren. Gaat de fantasie van Preston & Child jou te ver, dan zal je het boek wellicht snel wegleggen. In dit artikel zullen we ons concentreren op Pendergast. Hij speelt in de volgende 20 boeken de belangrijkste rol.

Pendergast boeken op volgorde

 1. De vloek van het oerwoud – Relic
 2. De onderwereld – Reliquary
 3. De gruwelkamer – The cabinet of curiosities
 4. Kraaienvoer – Still life with crows
 5. Hellevuur – Brimstone
 6. Dans des doods – Dance of death
 7. Dodenboek – The book of the dead
 8. Het helse rad – The wheel of darkness
 9. Duel met de dood – Cemetery dance
 10. Koortsdroom – Fever dream
 11. Weerwraak – Cold vengeance
 12. Twee graven – Two graves
 13. Wit vuur – White fire
 14. Het blauwe labyrint – Blue labyrinth
 15. Scharlaken kust – Crimson shore
 16. De verborgen kamer – The obsidian chamber
 17. Stad van de eeuwige nacht – City of endless night
 18. Dichtregels voor de doden – Verses for the dead
 19. Gevaarlijke stroming – Crooked river
 20. Bloedeloos – Bloodless

Wie is Aloyisus Pendergast?

Die vraag is niet eens zo eenvoudig te beantwoorden. Pendergast is een speciaal agent van de FBI. Oorspronkelijk behoorde hij op het kantoor New Orleans maar hij werkt inmiddels vanuit zijn dure appartement in New York. Blijkbaar heeft hij een bijzondere positie want hij lijkt zelf de zaken uit te kiezen waaraan hij gaat werken. Die zijn nooit gewoon, ze lijken allemaal bovennatuurlijk en blijkbaar is Pendergast ook naar meer op zoek is dan alleen een oplossing van de raadsels. Ook in zijn directe omgeving zijn er mensen die je niet op straat verwacht tegen te komen. Gedurende de serie boeken worden raadsels opgelost, maar er komen ook steeds weer nieuwe bij.

Aloysius wordt beschreven als een lange slanke man met een opvallende witte huidskleur, dat wordt nog eens benadrukt door de zwarte pakken die hij altijd draagt. Vaak ziet men hem aan voor een albino, maar dat wordt weersproken door zijn grijze ogen. Pendergast houdt van het goede leven en kan genieten van de beste wijn en exquise maaltijden. Als vervoer heeft hij een Rolls Royce met chauffeur. Blijkbaar beschikt hij over een enorm vermogen, maar er zijn ook zaken in de familiehistorie waarover hij niet wenst te spreken. Pendergast is exceptioneel belezen, ongelooflijk intelligent maar ook excentriek. De meeste mensen weten niet wat ze met hem aanmoeten. Hij lijkt vooral menselijke warmte te ontberen. Slecht weinig mensen noemen hem vriend.

Bekijk ook:  Series David Baldacci: alle boeken op volgorde

Over de schrijvers Preston & Child

Douglas Preston ging na zijn studie werken bij het natuur-historisch museum in New York. De eerste romans gaan over bijzondere gebeurtenissen in dat museum. Pendergast is bij het onderzoek in het eerste boek zijdelings betrokken. In de volgende boeken is hij onbetwist de hoofdpersoon.

Lincoln Child werkte in eerste instantie bij een uitgeverij als redacteur. Later trad hij als systeemanalist in dienst bij een verzekeringsmaatschappij. In sommige boeken blijkt zijn kennis van de ICT en wordt deze aangewend om een mysterie verklaarbaar te houden.

Verfilming van Relic (De vloek van het oerwoud)

In 1997 werd het eerste boek uit de serie verfilmd. Maar wie het boek gelezen heeft zal weinig herkennen in deze film behalve de namen van een paar hoofdrolspelers. Het is een soort monster-movie geworden zoals er reeds vele andere zijn. Dat is het boek juist in het geheel niet. Bijzonder is dat de film oorspronkelijk zou worden opgenomen op de locatie die in het boek wordt genoemd: het natuurhistorisch museum in New York. Dat is trouwens een van de bekendste ter wereld. Op het laatste moment zag de directie af van de opnames omdat de film wellicht kinderen angstig zou maken voor een bezoek aan het gebouw. De film is echter beslist op geen enkele manier een afspiegeling van het werk van het schrijversduo.

Een kijkje in het werk van Preston & Child

Pendergast 14 – Het blauwe labyrint

In een vorig avontuur is Pendergast tot de schokkende ontdekking gekomen dat hij een zoon heeft uit een kortstondige relatie. De zoon is inmiddels een jong volwassene. Hij is even briljant in alle opzichten als Aloysius of wellicht overtreft hij deze zelfs. Zijn zoon heeft echter een compleet ander pad gekozen en leidt nu een van de meest gevaarlijke drugsbendes in Zuid-Amerika.

Hij is onbenaderbaar en moordzuchtig. Pendergast heeft dan ook in gedachten al afscheid genomen. Maar op een avond gaat de bel. Op de mat bij de voordeur ligt het lijk van zijn zoon, duidelijk vermoord en met een bedoeling naar New York gebracht. Maar wie is in staat geweest om een drugsbaron uit zijn schuilplaats te lokken en te doden. Met tegenzin gaat Pendergast op zoek naar aanleiding van een enkele aanwijzing. Het blijkt een kwestie te zijn die verband houdt met de donkere kanten van zijn familiegeschiedenis. Pendergast maakt een fatale fout die onherstelbaar lijkt en tot zijn dood zal leiden.

Bekijk ook:  Wilbur Smith boeken, de mystiek en romantiek van Afrika

Waarom zou jij Preston & Child gaan lezen?

Er is zelfs sprake geweest dat er een tv-serie zou komen over Pendergast. Dat is er tot op heden niet van gekomen, omdat de schrijvers het niet eens konden worden met de producers over het personage. Dat zal je wellicht niet verbazen als je een van de boeken hebt gelezen. Weinigen zullen Aloysius sympathiek kunnen vinden, daarvoor lijkt hij menselijke warmte te missen. Of komt het door de dood van zijn vrouw, die in Afrika door een leeuw is verscheurd?  Daarover kan je alles lezen in ‘Koortsdroom’. Kortom: je moet Pendergast op de koop toe nemen bij het lezen van de enorm spannende romans.

Nieuwste boek van Preston & Child

Het duo is niet bijzonder bekend in ons land, maar heeft wel een vaste lezersschare. Sommige boeken zal je tweedehands moeten kopen, omdat er geen nieuwe druk in het Nederlands is verschenen. Alle boeken zijn overigens wel vertaald. Zo is het ook nog eens een avontuur om de hele serie te verzamelen. Het duo is nog actief met schrijven, en er komen nog steeds nieuwe boeken in deze reeks uit. Het nieuwste boek van Preston & Child wordt in november in Nederland verwacht. Dit boek gaat de titel ‘Bloedeloos’ (Engelse versie: Bloodless) krijgen. Hieronder vind je meer informatie over het nieuwste boek van Preston & Child dat tot nu toe uitgegeven is.

Gevaarlijke stroming Preston en Child

Dit is een zaak die Pendergast van het begin af aan tegenstaat. Met junior agent Coldmoon gaat hij een race tegen de klok aan om een bizar mysterie te ontrafelen. Op een eiland voor de kust van Florida spoelen steeds weer dezelfde groene sneakers aan, en wat nog erger is, er zit een menselijke voet in. De stroom lijkt maar niet op te houden en het is dan ook niet verwonderlijk dat hier een levensgevaarlijk brein achter zit.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

1 gedachte over “Preston & Child, een bijzonder schrijversduo”

Geef een antwoord