Recensie De boekwinkel voor gebroken harten

De boekwinkel voor gebroken harten… Het klinkt als de titel van een sprookje. En eigenlijk heeft het verhaal ook wel wat weg van een sprookje. Maart dit jaar ontving ik een vooruitexemplaar van A.W. Bruna Uitgevers om een recensie over De boekwinkel van gebroken harten te schrijven, waarvoor dank. De recensie liet even op zich wachten, daar het nog wat tijd kostte om de website goed op te starten, maar nu we eenmaal aan de slag zijn, is het de eerste recensie die op Meerlezen.nl zal verschijnen.

Over het boek

Originele titel: The Bookshop of the Broken Hearted

Auteur: Robert Hillman

Jaar Nederlandse uitgave: 2019

Aantal pagina’s: 314

Huidige winkelprijs: € 14,99

Het verhaal

Op de achterkant van het boek kunnen we lezen dat dit een boek is voor iedereen wiens hart eens gebroken is… maar ook voor iedereen wiens hart misschien weer geheeld is, en voor iedereen die wel eens in een boekwinkel komt. De meeste lezers heb je daarmee wel te pakken: want wie komt er nu nooit eens in een boekwinkel?

Het verhaal gaat over Tom Hope en Hannah Babel. Het is kort na de Tweede Wereldoorlog en het verhaal speelt zich af in Australië. Een goede setting voor een romantisch verhaal, denk je nu misschien, maar dat valt niet mee als je van alles meegemaakt hebt. Tom is in de steek gelaten door zijn eerste vrouw en zij neemt eveneens zijn geliefde zoontje Peter mee. Ze komen terecht in een religieuze gemeenschap, iets wat grote gevolgen zal hebben voor Peter, maar ook voor Trudy, de ex van Tom. Tom heeft het hier zwaar mee, en zoekt de schuld vooral bij zichzelf. Een strijd met zichzelf, die hij kan vergeten door Hannah, een nieuwkomer in Melbourne, te helpen met de opbouw van een boekwinkel.

Bekijk ook:  Alle boeken van Jacobine van den Hoek en een recensie van Madame

Hannah is voor de buitenkant een sterke vrouw, maar ze heeft een zwakke plek. Wat zij in Auschwitz heeft meegemaakt, heeft iets in haar beschadigd. En wanneer Tom dan zijn zoontje Peter mee naar huis neemt, kan Hannah dat niet aan. Diverse dramatische gebeurtenissen volgen zich op en het is door het hele boek heen nog maar de vraag of er een happy end aan zit te komen. En dat is misschien wel het sterkste punt van dit boek.

De schrijfstijl in De boekwinkel voor gebroken harten

Het zal je meteen opvallen: de schrijfstijl in dit boek is kort, bijna zakelijk te noemen. Het wordt allemaal heel zwart-wit opgetekend en dat zorgt ervoor dat de dramatiek in het verhaal toch niet te veel wordt. Het komt bijna nuchter op je over en geeft je een heel heldere kijk op de wereld van Tom en Hannah.

De personen

Wat is een goede recensie van een boek zonder een kijkje in het hart van de hoofdpersonen? Tom Hope is een bijzondere man die staat voor de mensen in zijn leven. Hij helpt waar hij kan en probeert er te zijn voor de mensen die hem na aan het hart staan. Hannah lijkt een luchtig, vrolijk type, maar door de zware last die zij meetorst, krijgt haar personage diepte. Het is bovendien een – helaas – realistisch beeld voor die tijd. Want hoeveel Joodse vaders, moeders en kinderen waren er niet die een dergelijk verdriet met zich meedroegen? Peter is echt het kind in het verhaal en dat doet de pijn die hij te verduren krijgt juist harder aankomen bij de lezer. Maar het mooie is ook wel dat het kind zijn vertrouwen niet verliest; precies zoals kinderen kunnen zijn.

Bekijk ook:  Het torentje van Adelheid - Marja Visscher - recensie

Samenvatting recensie De boekwinkel voor gebroken harten

Wat ik er in het kort van vond: het is een sterk verhaal, waarbij de sobere schrijfstijl juist voor extra kracht zorgt. Het boek zuigt je in het verhaal en hoewel er veel dramatiek in voorkomt, zijn het toch de moed en de hoop die je na het lezen van het boek het meest bijblijven. Een boek dat je in een paar dagen uit hebt!

Lees ook: Waarom lezen goed voor je is

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *