5 weetjes over de Boekenweek en het Boekenweekgeschenk van 2024

Het is weer Boekenweek! Van zaterdag 16 maart tot en met zondag 24 maart is het Boekenweek in 2024. Experts maken zich regelmatig zorgen over het leesgedrag van met name de jeugd vanwege de opkomst van het internet. Bijna een eeuw geleden werd in eerste instantie de radio en later de tv gezien als concurrent voor het lezen. Nog steeds is lezen echter een van de meest voorkomende hobby’s en heeft de volgende bedreiging, het internet, ook een rol gekregen in het moderne lezen. Niet alleen het e-book, maar ook luistersites waar voor een geringe abonnementsprijs de nieuwste boeken worden voorgelezen, winnen terrein. Maar voor veel lezers is er niets mooier dan in een luie stoel wegdromen bij het lezen van een ‘echt’ boek. En daar is het allemaal om begonnen met de Boekenweek.

1. De geschiedenis van de Boekenweek: van Boekendag naar Boekenweek

In 1930 besloten uitgevers en boekverkopers de Commissie voor de Propaganda van het Nederlandse Boek op te richten. Later werd de CPNB in een stichting omgezet. Al in het eerste jaar werd een Boekendag georganiseerd om de verkoop van het leesboek te promoten. De niet echt flitsende slogan voor de dag was: ‘Neem een boek. Nieuw is elk boek dat ge nog niet gelezen hebt’. In 1932 werd de Boekendag omgezet in een Boekenweek.

2. Hoe lang bestaat het Boekenweekgeschenk?

Al op de eerste Boekendag in 1930 was er een een geschenk. De eerste keer ging het om een jubileumboekje ter ere van het 50-jarig bestaan van de Bond van uitgevers. Boekverkopers mochten dit boekje gratis geven aan ‘goede’ klanten. In 1932 was er voor het eerst (in verband met het starten van de Boekenweek) een geschenk zoals het nu nog steeds bestaat. Bij aankoop van een rijksdaalder aan boeken kregen klanten het geschenk mee.

3. Gedoe met het Boekenweekgeschenk

Het geschenk in 1941 heette Novellen en gedichten en was deels samengesteld door de Joodse schrijver Victor van Vriesland. Het boekje bevatte ook het gedicht Alexander van schrijfster Clara Eggink. Volgens de bezetters was de inhoud van dit gedicht anti-Duits. Door de SD werd het geschenk uit de winkels gehaald en vervolgens werd de traditie van Boekenweek verboden en pas na de bevrijding weer opgepikt.

4. De Boekenweek werd elk jaar gevierd

In de oorlogsjaren was de Boekenweek tijdelijk verboden. Daarna heeft echter niets meer in de weg kunnen staan van deze literaire week en sindsdien is de Boekenweek uitsluitend vanwege corona tweemaal uitgesteld, maar in ieder jaar gevierd.

Bekijk ook:  Anthony Ryan boeken op volgorde

5. Het boekenbal: er zijn 2 versies

Sinds 1947 opent Boekenweek met het Boekenbal, in eerste instantie in het Concertgebouw in Amsterdam maar daarna in de Stadsschouwburg in de hoofdstad. Het bal is alleen voor genodigden en dat zorgt regelmatig voor enig stampij, omdat er enig enig elitair gedrag wordt verondersteld. Sinds 2002 is er ook een alternatieve versie in Paradiso voor hen die niet uitgenodigd zijn of juist niet willen meedoen aan het officiële programma.

Het thema van Boekenweek 2024

Dit jaar duurt de Boekenweek van 16 tot en met 24 maart. Het thema van de Boekenweek van 2024 is ‘Bij ons in de familie.’

Recensie boekenweekgeschenk 2024: Gezinsverpakking

Op vrijdag 15 maart is de Boekenweek 2024 afgetrapt in Amsterdam, enthousiaste lezers is dat vast niet ontgaan. De belangrijkste gasten op het traditionele boekenbal waren de 6 leden van de familie Chabot, gezamenlijk zijn zij de schrijvers van het Boekenweekgeschenk: Gezinsverpakking. Het feest werd ditmaal gevierd in het Internationale Theater aan het Leidse Plein. Er was zeer veel belangstelling voor het bal dat voor de 89ste keer werd gehouden. De 1220 tickets werden toegewezen door het organiserend CPNB aan schrijvers, journalisten, hoogwaardigheidsbekleders en mensen uit de boekenbranche.

Gezinsverpakking

De Chabotten – vier broers, twee ouders en een hond. Eén gezin, zeven stemmen. Voor dit Boekenweekgeschenk bezorgden ze alle zeven een vertelling over hun familiebestaan. De stemmen van de Chabotten contrasteren, smelten samen, bewonderen, verzuchten, zingen en blaffen. En vallen soms stil.

Bij besteding van € 15,00 aan Nederlandstalige boeken krijg je tijdens de boekenweek het Boekenweekgeschenk gratis.

Ophef over het Boekenweekgeschenk 2024

Een van de leuke tradities van de Boekenweek is het geschenk. Wie in deze periode voor minimaal € 15 aan boeken koopt in de officiële handel krijgt gratis een extra boek dat speciaal geschreven is voor deze gelegenheid. Het is uiteraard een eer om daarvoor uitgenodigd te worden en voor de naamsbekendheid is het zeker commercieel ook zeer interessant. Ieder jaar is er dan ook wel kritiek als bekend wordt gemaakt op wie de keuze is gevallen. Dat is dit jaar beslist niet anders geweest.

Op het moment dat duidelijk werd dat de leden van de familie Chabot gezamenlijk het boekje zou schrijven, barstte de storm los. In de serieuze media werd gesproken over een ‘literair knutselwerkje van een gezin’ en een keuze die onwaardig was aan het statuur van het geschenk. Dat was overigens al voordat er een letter op papier stond. Eigenlijk was de keuze wel logisch, gezien het thema van 2024: Bij ons in de familie. In ons land zijn er nu eenmaal weinig literaire families. Voorafgaand aan het bal liet de familie Chabot weten dat het een flinke opgave was geweest, mede ook vanwege de kritiek.

Bekijk ook:  Recensie De schaduw van Vermeer, Jeroen Windmeijer

Recensie Gezinsverpakking – familie Chabot

Het boek is in ieder geval geen gezamenlijk knutselwerk geworden, maar een bundeling van 6 verhalen. De matriarch van de familie Yolanda introduceert de 6 schrijvers en verbindt de verhalen. De lezer komt zo meer te weten over de familie Chabot, wellicht onaangepast en excentriek naar de buitenwereld toe maar ook warm en liefdevol naar binnen, waar geen indringers worden getolereerd.

Zes verhalen en zeven stemmen. Een verhaal is van hond Bril daarin ‘geholpen’ door Splinter Chabot. De oude, doodzieke en uitgeputte hond vertelt in het verhaal hoe hij hét middelpunt vormt van het gezin. Vader Bart gaat iedere dag meerdere malen met hem wandelen en de zonen komen vooral voor hem naar het ouderlijk huis.

In het eerste verhaal wordt meteen de toon gezet voor de rest van het boek. Het draait met name om vergankelijkheid en de dood. In de andere verhalen komen onder andere Herman Brood, Jules Deelder en Remco Campert aan de orde. En dan is er nog de begraafplaats Oud Eik en Duin waar Couperus rust en ook meerdere vrienden van vader Bart. De jongste zoon van de familie heeft geen literaire ambities, zoals zijn 3 oudere broers. Zijn verhaal over het gezin is wellicht daardoor het meest duidelijk en in zijn openhartigheid laat hij ook de minder positieve kanten van het gezin uitkomen.

De eerste ‘officiële’ recensies waren niet mild en het boek werd met woorden  als ‘zoetsappig’ en ‘oninteressant’ afgedaan. De literaire wereld is immers weinig vergevingsgezind. Persoonlijk zou ik het boek ook niet hebben aangeschaft mits het niet gratis werd geleverd. Het is een boek voor de ‘liefhebber’ van literaire gedachten en de familie Chabot. Dat is wellicht een kleiner aantal belangstellenden dan de grote oplage verdient.


Het Boekenweekgeschenk 2023: De eerlijke vinder van Lize Spit

De eerlijke vinder Lize Spit

Lize Spit (1988) groeide op in de Antwerpse Kempen, maar is verhuisd naar Brussel. In 2016 verscheen haar eerste roman Het smelt. Inmiddels zijn daar meer dan 200.000 exemplaren van verkocht. Ook aan prijzen ontbrak het niet, onder andere: de Bronzen Uil, de Boekhandelsprijs, de Hebban Debuutprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs. Het boek is in zestien talen vertaald. In 2023 wordt de boekverfilming verwacht. In 2020 verscheen haar tweede roman: Ik ben er niet

Over het Boekenweekgeschenk van 2023 zegt de schrijfster in een interview:

“Mijn novelle speelt zich af in de jaren negentig, in een Vlaams dorp, ten tijde van de Kosovo-oorlog. Al schrijvend heb ik het personage Jimmy ontworpen, een jongen van net gescheiden ouders die fanatiek op zoek is naar een houvast door het verzamelen van flippo’s. Met hetzelfde fanatisme als waarmee hij flippoverzamelaar wil worden, stort hij zich op de vriendschap met Tristan, een Kosovaarse jongen die met zijn ouders en broer en zussen in het dorp wordt opgevangen. De novelle bestaat uit verschillende delen, waarbij we eerst Jimmy als verzamelaar leren kennen, en daarna de manier zien waarop hij er alles aan doet om te voorkomen dat het Kosovaarse gezin wordt uitgewezen.”

Sale/Solden 2024Sale/Solden 2024

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

2 gedachten over “5 weetjes over de Boekenweek en het Boekenweekgeschenk van 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *