Epische fantasy: de boeken van Jürgen Snoeren

Wat is epische fantasy en welke kenmerken hebben boeken die vallen onder dit genre? Hieronder lees je waaraan je dit subgenre kunt herkennen, maar lees je ook meer over Jürgen Snoeren, een bekende Nederlandse schrijver op dit gebied.

Wat is epische fantasy?

De fantasy is een redelijk nieuw genre, omdat het werk van J.R.R. Tolkien geldt als het begin hiervan. Zijn boeken verschenen voor het eerst rond de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien zijn er vele subgenres ontstaan, maar de epische of high fantasy wordt gezien als de navolging van de meester. Raymond E. Feist is wellicht de meest bekende schrijver van deze soort fantasy. Waaraan kan je deze stroming herkennen? In het algemeen zijn er de volgende kenmerken:

  • Het verhaal speelt zich af op een andere wereld, al zijn overeenkomsten met onze aarde
  • op die andere wereld leven ook mythische wezens zoals elfen, dwergen en draken
  • magie is een vanzelfsprekend iets op deze wereld.
  • Er vindt een wanhopige strijd plaats tussen goed en kwaad. De karakters zijn daardoor vaak zwart of wit.
  • Geweld is een veel voorkomend verschijnsel.

De kenmerken zijn niet dwingend en veel schrijvers kiezen uiteraard hun eigen weg waardoor ze op de grens terecht kunnen komen van de epische fantasy en een subgenre. Een mooi voorbeeld van epische fantasy is het werk van Jürgen Snoeren.

Wie is Jürgen Snoeren?

Deze Nederlandse schrijver werd in 1972 geboren en sinds jonge leeftijd las hij al bij voorkeur fantasy. Na zijn studie literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Tilburg werkte hij  als redacteur bij uitgeverij J.M. Meulenhoff. In die periode (tot en met 2013) kwam hij in contact met enkele van de fantasy schrijvers die hij zo bewonderde. Pas later begon hij ook zelf te schrijven. Na wat korte verhalen werd het eerste deel van ‘De demon van Felswijck in 2016 uitgegeven door Luitigh-Sijthoff. Het tweede en vooralsnog laatste deel volgde in 2017. Daarna maakte Snoeren een uitstapje naar de thriller onder het pseudoniem Johan Andersen.

Bekijk ook:  Alle boeken van Jacobine van den Hoek en een recensie van Madame

De boeken van Jürgen Snoeren

Waar gaat De demon van Felswijck over?

Feri is zonder twijfel de beste dief van Felswijck, maar het ontbreekt haar nog wel eens aan een zorgvuldige voorbereiding. Dat breekt haar op als ze op een avond inbreekt in het laboratorium van de waanzinnige Kephris. Die komt vroeger terug en ontsteekt in woede en roept een demon van pure kraft op. Feri weet te ontsnappen maar zolang dit verschrikkelijk wezen bestaat, is haar leven en dat van iedereen op de wereld in gevaar. Al gauw wordt ze opgepakt door de mannen van de stamheer. Haar keuze is eenvoudig: Kephris opsporen omdat hij de enige is die de demon weer ongedaan kan maken of de doodstraf. Feri kan kraft (de magie van de wereld aanvoelen). Maar Kephris lijkt volledig van de aardbodem verdwenen en de demon laat zijn invloed steeds meer gelden.

Wat kan je verwachten van dit tweeluik?

Snoeren heeft de meesters van het genre gelezen en dat merk je ook duidelijk in dit tweeluik. De wereld van Felswijck komt in de eerste hoofdstukken tot leven en wordt in detail beschreven zodat deze als een werkelijkheid kan worden aanvaard. De hoofdpersonen zijn sympathiek en daar doet het feit dat Feri een dief is weinig aan af. Ook de andere hoofdpersonen waar je van beseft dat deze met Feri kennis zullen maken, behoren duidelijk tot de goeden.  De waanzinnige Kephris is een perfect symbool van het absolute kwaad. De afloop is wellicht voorspelbaar, maar zal beslist nog verrassen.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *